Saya Adalah Saya :D

Saya Adalah Saya :D

Wednesday, December 28, 2011

My New BB !~ :D

Assalamualaikum World .

Like I said b4 I want to improve my english languages .
Please ignore if u all smell like 'budu'
Please ignore  if ur bottle of 'budu' at home pecahss .
Becoz My Blog My Rules ..
(Spechhless) haha

Oke ignore it .
Back to my topic today .
BB . Stand for Broadband .
Today I'm so happy becoz my dad had bought to me a broadband .
It it for my daily usage as a student University .
Thanx 4 trust me and bought 1 for me .
Thanx so much . I love u my daddy .
I will use it as u told . I will never overuse it . Insyaallah .
Just trust to me . I will anggap it as my birthday present . My 2012 birthday's present .
Thanx to u .

p/s : my mum is the first that give me a birthday present for 2012 birthday . That is a flower pillow :)
Thanx to mum 2 . I LOVE BOTH OF U :)


Penghijrahan

Assalamualaikum semua . Selamat siang . Hee :)

Dari kuala terengganu ,.. Ke daerah besut .
Dari sempadan kelantan ke sempadan pahang .

Haa . Korang mesty tertanya2kan ape la aku duk merapik ni kan .
Ini la name nye penghijrahan . Macam nabi berhijrah tue .
Berhijrah kerana tuntutan agama .
Tapi aku berhijrah kerana tuntutan kerja . Err ,.. Aku kerja ke ? Haha :P

Oke . Cherita nyer setat begini . Ayah gue dah berpindah ke kemaman kerana mendapat kenaikan pangkat dari Assistant Director Officer (A.D.O.) kepada Executive Director Officer (E.D.O.) .
Alhamdulillah amin . So ayah gue kene la bertukar (macam power rangers bertukar 2 kan) haha .
Bertukar dari Pejabat Tanah Besut ke Pejabat Tanah Kemaman . Sudah masuk 7 bulan dah ayah berpindah ke Kemaman 2 . Tapi dye pindah sorang2 dulu la sebab mum susah nak tukar2 sekolah ni . Banyak songeh pertukaran la katakan . Then ayah selalu ulang alik dari sempadan pahang ni ke sempadan kelantan 2. kata ayah botak la kepala dye kalau tiap2 minggu kene keluarkan duit untuk minyak sahaja . Haih . Tapi Alhamdulillah dengan sifat sabar yg ade dalam diri mum menghadapi kesukaran untuk bertukar macam power rangers 2 , alih2 dapat jugak . Mulai tahun baru ni , 2012 mum akan bertukar dari Sekolah Kebangsaan Amer (SKA) ke Sekolah Kebangsaan Sultan Ismail (SKSI) . So dengan secara rasmi jugak adik bongsu + manja  pun kene ikut mum sekolah sama2 . Masuk dah darjah 3 tapi kecik macam 5 tahun . Haha .  Kerana semua family kene berpindah ke kemaman ni , kene la punggah barang2 yg penting untuk dibawa . Kate ayah , mungkin lama jugak duq di kemaman ni . Paling2 dekat kalau ade kosong jawatan ayah 2 kat Kuala Terengganu la . Susah dah lepas ni nak duq besut . Tambah2 lagi rumah kat besut 2 baru je sudah . kena tangguhkan lagi kerja2 pembinaan kat rumah besut 2 . Haih . Nampaknya aku pun kene cari org kemaman la sorang . Hahaahahah .

Cakap pasal rumah ni . Kat kemaman ni family aku duq quartes pekerja kerajaan .  Malang sikit sebab tingkat 3 . Letey la sikit naik turun tangga . Tapi alhamdulillah sebab dekat dengan tempat kerja mum n dad . Kat sini banyak ragamnya . Biasa la rumah berjiran kan . Ade yg baik , ade yg kurang baik sikit , ade yg buat hal sendiri . Tapi xpe . Muda cumma sekali . Soo kita enjoy . ! Haha .

Ape2pun lepas ni aku bley pilih nak balik antara kemaman dan besut .
Sblom aku terlupa . Kat rumah besut 2 dah berpenghuni .sedare jugak yg duduk .
Soo mmg aku bley pilih la antara Kemaman dan besut .

p/s : lepas ni adik manja aku akan cakap kemamang la lepas ni . Haha :)

Present(uhuk3)tation

Assalamualaikum n very good good to all of u . Today I want to present to u about our company ,  Infinity Snacks (M) Sdn. Bhd. (uhuk3 )

Hmm. Ape boley buat . Bukan rezeki aku la 2 kan . Erm .
Ari 2 aku de wat presentation pasal Bel312 . Biase la student kan .
Tapi yg xley blah kene present sorg2 kat depan . Sape la xketarr lutut kan .
First time kott . Erghh . Aku ni ade sakit gemuruh jiwa sikit macam lagu Faizal Tahir 2 .
Nak pengsan aku kat depan 2 . Dengan xde suara la . Lawak3 . Bukan hape .. Xde preparation langsung kot . Malam sblom baru la terketar2 nak cari idea nak cakap ape . 1 jam je tidur sebab gabra punya pasal . Haih .
Last2 cakap xserupa bikin . Maksudnya len wat skrip , laen yg dituturkan . Huhu .
Terkeluar bahasa melayu pun ade . Haih . Malu sioott .


MORAL OF DA STORY : kena cakap english (BI) dah lepas ni ngan kawan2 .
        increase da volume of voice
        throw out da sikap gabra .
        please do da best !
       

p/s : after dis , help me to improve my english languages n pronounciashen .

Thursday, December 22, 2011

Donation !~

ASSALAM reader(S) KESAYANGAN sekalian . 

ok sory baru nak post sal donate2 ni . actually semalam kejadian ni .
ade event Derma Darah kat University kesayangan ni ...
so aku decide untuk menderma sebahagian darah aku kepada org yg memerlukan .
pada awalnya mmg nak derma (Sehari sebelum kejadian)
pas2 kawan2 ajak p keluar lepas kelas . mmg x la nak derma kan .

tapi laen plak jadinya .
so maksudnya aku derma jugak la (for da first time) .
mula2 mmg cuak la . macam mane nak derma ni . ape procedure dye sume la . xpernah kot 
mujur la org kat situ pandai tarik pelanggan *pelanggan ker ? hahah*
so daftar (kan first time) haha . semua jenis soklan ditanya . haha . lawak2
pas2 check darah .. n for da first time jugak aku dapat tau aku darah pe iaitu A . :)
*same dengan dye . :D
then p check tekanan darah rendah ke tinggi ke normal . hee
semua ok la aku cakap . aku ni patient yg jahat jugak tau . tapi aku sudi dermakan darah aku . 
lepas semua prosedure berjalan lancar . tiba giliran aku wat donation .
macam2 la nurse bt . aku ikut flow je . sebab aku pn xbrape pasti ape aku bt , hahah 
sampai darah aku jadi beku (xkeluar2) huhu  . sedeyh3 . 
xpe la . experience 2 yg penting .

mesti korang tertanya2 aku menangis x mase aku derma darah 2 kan ? sakit x kan ?
hee . mesty la x sakit . si dia yg aku minat pn ade same time aku donate 2 . memang senyum lebar sampai telinga xingat sakit la . hahaha . dye pn darah A . so kalu aku perlukan darah , aku akan panggil dye la . hee . 
BOLEY KAN AWAKK ? 
ape2 pun . saya happy awakk ade d cc saya ... wlaupun saya just admire awak je . n bley tgk jauh je . xpe . memadai . hee 6t aku upload pic ea sat g  . gambar si dia pun ade . :)
chauwww :P


Monday, December 19, 2011

R E D O ! ~

Assalam reader(S) sekalian :)

gue tengah seteress sesangat dah . 
kenapa ?
sebab kene 
R E D O !~
arrgghh . sepanjang berada kat universiti kesayangan ramai ni ,
aku xpernah sekali pn kene reedoo . hmm .
tp ape bley buat . pengajaran la 2 kan .
so korang2 tolong la doakan supaya aku xkene redo lagi untuk kali kedua dan seterusnya ea . 
AMINN . :)
aku redo ape ? aku redo BEL312 . (xpercaya kan bel pn kene redo)
nak wat camne . nasib . satu kelas kene redoo . hmm :(

OK chaw lu . nak wat esement diredo 2 balik . huhu . 
jumpa d laen mase bubbyyee . 

WASSALAM :)

p/s : jangan jadi macam kami2 dah la ye . gud luck u ollss :)

MAAFKAN AKU KAWAN !

ASSALAM semua :)

teruknya aku kene menjalani hari2 . 

YA ALLAH kuatkanlah ahti aku untuk menempuh segala cubaan dan dugaan dalam hidupku .

KAWAN . MAAFKAN AKU ATAS SIKAP AKU INI .
KAWAN . MAAFKAN AKU KERANA BUAT KAU TERASA HATI DENGAN AKU .
KAWAN . PLEASE FORGIVE ME ALL WHAT I HAD DONE 2 U . 

FORGIVE ME .
I LOVE U MY FRIEND .
PLEASE BRING ME TO STRAIGHT ROAD . 
NOT DE BELOK3 ONE . -_-


p/s : ape maksud sahabat/kawan/fren?

Friday, December 16, 2011

Happy Birthday my SYGS BUCHUKK !~

ASSALAM READERS :)

sengil chuka hammida !
sanah helwah !
happpy birthday 2 u !
selamat hari lahir !
*semua lagu lah untukmu !
HANISYA ROSLI !~
(15/12/2011)
19th YEARS OLD)


da beso panjang da kawan aku sorg ni . hek3 

thanx sebab jadi rumet aku yg gila2 sporting habess 
thanx sebab da jadi classmate aku yg slalu mengajar aku untuk belajar 
aku selalu bt kau sebagai inspiration aku . 
aku nak jadi macam kau jgak .
DL setiap SEM :)


HOPE :
= still got DL (DEAN LIST) (DEKAN) sem ni and seterusnya 
= belajar rajin2 .
= jangan nakal2 lagi
= be matured :)
= semoga panjang umo n murah rezeki =D

meh nak cite sikit surprise untuk dye semalam . HAHHAHAHA (gelak jahat)
malam 14 nak masuk 15 , kami rancang macam2 . plan A plan B C D E F sume laa . haha
then tiba masanya kami wat surprise . kami lempar susu + bedak kat dye .
kitorang PRANK dye mlm 2 . mengamuk budak 2 . haha . lawan siot .
dah la esoknya ade quiz eco . mmg aku sendiri pn xleh jawab . haih
kitorg BERJAYA kenekan dye . dye xsedar langsung kitorg akan bt prank macam 2 kat dye . hee
mandi susu la dye malam 2 . abis busuk susu merebak dalam bilik 2 . nasib baik nni haa ade nak tlg cucikan balik . hee :)

hari kejadian plak . kami plan lagi kisahnya nak wat surprise lagi kat dye .
prank lagi . tapi kitorg formalkan majlis . xnak dye meragam lagi .
kitorg belikan kek hary lahir untuk dye . wat surprise simple2 je . smpai tkot bdak 2 nak masuk bilik . hak3 . lawak la dye 2 . ape ape pom ni la kenangan paling indah yg pernah aku lalui sebab dapat sambut birthday kawan sama2 . best sgt :)



p/s : MAAFKAN KAMI HANISYA !~ JUST FOR FUN :D

last but not least : SENGET CKUKA HAMMIDA BUDAQ  BUCHUKK !!~

Monday, December 12, 2011

LIBK batch 1 : kenangan paling indah :)

Assalam Reader's :)

SEDAR X SEDAR sudah menginjak setahun LIBK menjadi kengan yg terpahat di hati kami komander2 batch 1 .
 segala susah dan senang kami same2 sebagai first batch , xkan aku lupakan . 
segala pahit manis bersama mase LIBK or anything event berkaitan komander xkan aku lupakan .
termasuk pembuangan aku as a commander .
dan sedar x sedar aku x sempat meraikannya dengan komander2 len .
tetapi betapa aku sayangkan rakan2 sekomander aku , hanya Tuhan je yg tahu . 
peritnya hatiku melalui semua ni tanpa kawan2 sekomander aku , hanya Tuhan je yg tahu .
tapi masih ade kawan2 yg xlupakan aku n support aku .
terima kasih kepada kawan2 yg masih lagi menganggap aku sebagai kawannya . 
aku sangat terharu dan sangat bersyukur kerana diberi peluang untuk still berkawan ngan korg .. 

mesti korang tertanya2 kan ape 2 LIBK ? kan ? 
LIBK stand for LATIHAN INTENSIF BAKAL KOMANDER .
kat sini la kami diberi latihan yg mencukupi jika ingin jadi sebahagian daripada komander .
selama 10 hari kami laluinya start from 1/12/10 to 10/12-/10 . 
dan dapat habiskannya sama2 until we grading ! i'm soo proud 2 be half of commander . 

HARAPANKU :
: mengharapkan sinar dan harapan .
: mengharapkan batch 1 dapat buat yg terbaek pada sem ni . be a profesional commander .
: hope all commanderians bersatu padu n x berpuak2 lagi .
: hope ingat aku although now i'm not half from u . 
but i still remember that . ONCE COMMANDER FOREVER COMMANDER !!~ 
: selamat menjalankan tugas dengan baik okay !~
: buat komander2 baru pun !!~~

I AM ALWAYS LOVING U ALL COMMANDERIANS !~
Love u like a love song :)


p/s ; i'm out !~~~~

OBC di KEM GEMIA !~

Assalam readers !~

lame x hupdate benda alah ni .
hee .
minggu lepas (8-10/12/2011)
kitorg geng2 RELEX ade event . 
organized budak2 baru masuk dalam family kitorg .,
kitorg anjurkan OBC stand for OUTDOOR BASIC CAMP .
mmg OUTDOOR , mmg BASIC , mmg CAMP !~

mmg OUTDOOR sebab kitorg wat kat KEM REKREASI GEMIA UiTM DUNGUN jer..
mmg BASIC sebab we have all facilities there !~   toilet , washroom , mosque , air , lighting , tapak khemah yg best (xde agas) semua la ade . so sucks !
mmg CAMP of cos la sebab kitorg dirikan kemah , masak sendiri , wat xtvt yg best2 . solat same2 atas groudshet bukan dekat surau . hee . kotorg minimizekan keperluan yg dberikan . supaya setiap org merasa susah . bukan senang nak bercamping !~
yg PALING best !` ade air terjun dan bulan yg sangat cantik . !!~ marveles . Ya ALLAH . aku bersyukur kerana dapat melihat keindahan mu lagi .

NEXT PROGRAM !~ GUNUNG BINTANG !~
ready to fitness myself !

Wednesday, November 30, 2011

Rumah Banjir !~

Assalam Reader(S) ...
maaf lame x hupdate benda alah ni .

ok skrg nak hupdate pasal aku balik ritu . perghhh .  mantopp !
Rumaah org banjir dengan air banjir . maksudnya wane air tea susu 2 .
tapi rumah aku banjir dgn air putih je macam air masak 2 .
Rumah org banjir dari bawah naik ke atas .
Rumaah aku banjir dari atas turun ke bawah .
ape erkk ??? ermmm . cuba korang fikirrr .

RUMAH ATAP BOCOR !!
cite nye camni . kan ni musim sekolah . my family p la antaq aku p uni ni then balik kemaman . tinggal la rumah besut seminggu (dalam 4 hari je pun)
dalam masa 4 hari 2 macam2 jadi kat rumah d besut 2 .
antaranya :
syiling jatuh 8 keping
zin rumah kene terbang ke angin
rumah lama abis basah . termasuk barang2 yg ade kat rumah lama 2 .
rumah macam tokang pecah .
TV xjadi langsung .
arial TV  rela (cabut) satu2 .


kesian kat my mun kene simpan barang2 sorg2 . huhu
aku nak tlg pn aku d uni skrg . hmm
maafkan ateh , mak . :(

Sunday, November 20, 2011

WELCOME PART 4 -_-

Assalam Reader(S) ...
oke xnak cakap panjang2 .
just say aku dah masuk Akhir Tahun 2 (Semester 4) di Universiti Teknologi Malaysia Kuala Terengganu .
soo dengan rasminya selamat tinggal semester 3 -_-
mungkin result semester 3 aku xde la cantekk sangat macam budak2 laen .
tapi aku bersyukur kerna aku x repeat mane2 subjek .
maksudnya lulus semua la . hee
Alhamdulillah :)

Saturday, November 12, 2011

Bila ALLAH Menduga KITA



BILA ALLAH MENDUGA KITA lebih terperinci tentang aspek2 kehidupan manusia seharian. Ianya berkisarkan tentang permasalahan dan persoalan hidup yg sentiasa menyelubungi diri setiap insan. Setiap masalah yg timbul ada kebaikan dan keburukan, terpulang pada individu bagaimana langkah2­ yg perlu diambil untuk menangani masalah tersebut.
Kita harus ingat setiap saat Allah SWT akan menduga umatNya dgn berbagai2 ujian, tidak kira dari segi kesusahan mahupun kesenangan. Sikap sabar, tabah, berdoa, dan bertawakal amat penting kerana Islam sentiasa memberikan jalan dan sikap positif yg indah, terpulanglah pada individu untuk memahamidan mempraktikkannya dgn baik supaya kita tidak hanya Berjaya di dunia, malah di akhirat kelak.
Oleh itu setiap perkara yg dating perlulah ditangani dgn bijak, jangan bertindak terburu2 dan selebihnya berserah kpd Allah SWT.
SYED ALWI ALATAS dilahirkan pada 1 September 1974. Beliau telah menamatkan Master dalam bidang sejarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Beliau adalah seorang penulis yg sukup produktif. Sehingga kini beliau telah menulis 18 buku di dalam berbagai bidang seperti agama, sejarah, psikologi remaja dan novel.


NOVEL : Cinta 3 Suku


Berkasih tak mesti bersama, Berpisah bukan selamanya.

“Sketsa perang” di pertengahan jalan menjadi detik pertemuan pertama antara Minah Sewel dan Mamat 3 Suku. Sejak itu, pertemuan demi pertemuan tercipta. Anehnya, setiap pertemuan dibiasi insiden perlanggaran.
Iman - Gadis comel yg nakal & berperwatakan kasar atas dasar mahu melindungi diri lantaran pengalaman masa silam. Kehilangan abah tersayang menjadikan dia sebatang kara. Kebencian si ibu tiri menambah lara hidupnya lantas dia membawa diri ke kota. Kehadiran sSuhaila dan Razif secara tidak dirancang membolehkan dia menumpang kasih & sayang.
 Arie - Pertemuannya dgn Iman menghadirkan seorang musuh dalam hidupnya. Si Minah Sewel! Sikap kasar dan mulut celopar gadis itu menimbulkan kejengkelan di hatinya. Tidak seperti kekasihnya yg manja dan pandai menggoda.
Iman dan Arie tidak sehaluan. Seorang ke simpang kiri, seorang ke selekoh kanan. Tetapi, haluan berbeza itu membawa mereka ke satu jalan yg lurus bernama keserasian. Namun tiada seorang pun menduga lorong yg sedang mereka lalui itu rupa2nya penuh dgn onak dan duri.

Novel Cinta 3 Suku ni dicipta oleh Herna Diana. Walaupun beliau merupakan novelis yg baru menginjak ke alam tulisan, tetapi bagiku novelnya cukup sedap dibaca dan sesuai untuk remaja skrg ni. Novel Cinta 3 Suku ni merupakan novel pertama ditulis olehNya. Kan aku dah cakap tadi dia baru dalam tulisan2 ni . heee aku mengakui aku bukan peminat novel yg sebenar. Novel Cinta 3 Suku ni la novel pertama aku baca. Hee Apabila aku baca novel ni, buat aku terpikat akan pengarangnya. Bak kata orang, buku akan terhasil bagus apabila pengarangnya pandai dalam mencoret sesebuah buku tersebut dan pandai mengambil hati peminat2nya. Ternyata novel ni dapat menarik jugak pembaca2 yg xsukakan novel macam aku ni. Hee :P Korang ape tunggu lagi try la beli novel ni. Pasti akan berbaloi dgn pengeluaran duit sebanyak RM18. J
P/S : beli jangan x beli. J

NOVEL : Akhirnya Aku Kahwin !


Ingat senang ke mencari cinta sejati?

Didi – gadis ‘comel’ yg periang. Dia tidak pernah kisah dgn pandangan org lain yg sering memperlekehkannya. Baginya, dia tidak peduli semua itu asalkan tidak menyusahkan orang. Sebagai seorang insan, dia punya keinginan untuk mencinta dan dicintai. Dia tidak pernah jemu menanti cinta sejati walau hatinya sering dipermainkan.
Kemunculan Syafizi, menghuru-harakan hidupnya. Kata2 ibarat bom nuclear yg keluar drpd mulut lelaki itu menyebabkan darjah kebenciannya pada Syafizi di tahap takat didih. Sesuka hati saja memanggilnya ‘Debab’. Berhadapan dgn lelaki itu, dia tidak mahu kalah. Setiap ayat nuclear lelaki itu dibalas dgn ayat ala bom atom.
Pesan orang tua, jangan terlalu membenci. Bimbang nanti benci bertukar menjadi sayang. Ye ke? Takkanlah Syafizi yg selalu cari pasal suka padanya. Mustahil! Daripada dia melayan lelaki mulut nuclear itu, lebih baik berchatting dengan Terhangat^Di^Pasaran. Walaupun mereka saling mengutuk, jejaka itu sudi berkongsi suka duka dengannya. Mungkin jodohnya dengan rakan chattingnya itu. Siapa tahu?

Haaa. I back! Dengan novel keduaku! Macam la ni novel aku. Hahaha ok2 . sebenarnya ni novel kedua ciptaan Herna Diana. Kan aku dah cakap novel dia best. Korang tak percaya! Aku ikuti je novel dia. Hahaha Tapi kisahnya aku sebenarnya tak kisahkan pengarang pada mulanya. Coz aku mencari buku yg cikgu aku syorkan Bila Allah menduga Kita. Cari punya cari x jumpa la. Hmm. Tapi yg aku jumpa novel Akhirnya Aku Kahwin ni. Dia punya tajuk dah la best, pastu cover depan n belakang buku ni buat aku tertarik untuk membelinya. Hee. Bila aku balik nak baca, aku tengok la pengarangnya dan buku pertama hasilnya. Rupa2nya dia la Herna Diana yg menerbitkan novel Cinta 3 Suku yg first aku baca tue. X sangka pulak. Coincidence betul la kan. BTW! Novel ni la novel pertama saya beli. Yg novel Cinta 3 Suku tue pinjam ngan kawan time dalam kolej ari tue. Tapi sekarang dah ade due2 dah la dalam simpanan aku sendiri. Hee J anyway don forget 2 buy dis novel too J
p/s: harganya still same : RM18 J

Monday, October 10, 2011

BerBlogWalking satt .

=== Peace be upon you Reader(S) ===

Okea . hary ni ak nak berblogwalking sat .

Antara blog yg menarik haty ak ialah :
  • Kembara Hayat ! = n3 ni pasal ujian yg menimpa dirinya . aku pn same cam dye . bila diuji sikit , dah menggelabah giler2 bagai . yg aku tahu hanya menangis dan terus menangis . sebenarnya xde gune kite menangis . coz sbnrnya Allah itu Maha Mengetahui ape yg die uji terhadap kita . aku akan sentiase berdoa mudah2an kita dapat tempuhi segala dugaan dan cubaan dalam hidup ni . InsyaAllah :)
  • Tentang Raihan !~ n3 ni plak psal study . InsyaAllah kak . mudah2an kita dapat ape yg kita idam2kan selame ni . akak perlu ingat D.U.I.T. - Doa + Usaha + Ikhtiar + Tawakkal . :) Mudah2an kita berjaya kelak .
  • Anim Alis !~ = tajuk n3 nye AKHIRNYA KITA CLASH ! tajuk gah giler . ingat dah clash ngan pakwe ke . so i tross la bukak . hee . upe2nye clash ngan semester 3 . wahaha . aku pom same clashh dah . InsyaAllah xde repeat ea :) just Doa & Tawakkal je skrg ni ea. ape2 pum hepy holiday !~~~
  • Koko Kokorunch belogg ! = n3 ni plak pasal sebatang pen . whooaaa . cuba la bace sendrii . i setuju 110pecent doe!
  • Nurna Azrin = ahahaha . klaka la nona ni . macam 2 plak dye ye . selamat berupdate ye . xsabar nak tunggu updated cerita :) hee
  • jeritanblog.blogspot.com = ni blog yg boleyh anda2 sume touchup anda punye blog agar jadi makin menarik yaw . sharingiscaring :)
  • zombazomba.blogspot.com   &  teamsalkom.blogspot.com = blog ni pasal download citer2 ke hape ke. bagi mereka2 yg suke tengok crite la . just click CTRL + Link di atas untuk ke new tab . aku lagi preferr teamsalkom laa senang sikit nak download :)
  • Kegagalan Bukan Penghalang angah . sedeyh dgn n3 terakhir tue . rindukan angah :(
  • Kak Piejaa :) = Bila bace n3 ni terkezut pn ade . tak sangke kakak . tapi ape2pun wish u luck in ur life okea . harap bt choice yg terbaek orait :)
  • Arez Razin = blog ni plak pasal life dye , cerita2 yg menarik dibaca n tutorial yg boleyh dikatakan ok la . sebenarnya dye ni la bt ak mule2 nak buat blog . n blog dye ni la ak first bukak mase ak dungu tentang internet dulu . hee . thanx 2 u brother :)

hope that we r like diss !~

okea la sampai sini jela dulu aku berblogwalking .  banyak sangat sebenarnya aku nak citekan .ape2pon , korg bace je la sendri blog diorg ea . selamat berblogwalking jugak n hope enjoy with dose n3 okea . c u in next n3 yaww!~ gudnites!~   

p/s : nak sambung ceritera dalam buku La Tahzan plak . hee :)

=== Wassalam n Syukran Jazzilan ===

Friday, October 7, 2011

Renung-Renungkanlah & Selamat Beramal :)

=== Assalamualaikum Reader(S) Sekalian ===

Sekadar renungan bersama ~~



Bila kita jadi jahat, ORANG BENCI...

Bila jadi baik, ORANG MELUAT...

Bila kita ikut suruhan agama, ada orang kata kita BERLAGAK ALIM...
...
Bila kita langgar suruhan agama, ada orang kata "ASTAGHFIRULLAH.. APA LAA NAK JADI.. NAK KIAMAT KOT?..."

Bila kita ikut peraturan, ada orang kata kita SKEMA...

Bila kita langgar peraturan, ada orang kata kita ni macam TAKDE MASA DEPAN...

Bila kita tegur dengan baik, ada orang kata kita ni BAJET BAGOS...

Bila kita tegur dengan kasar, ada orang kata kita ni KURANG AJAR...

Bila kita pakai sopan-sopan, ada orang kata kita ni 'KAMPONG GILERR'...

Bila kita pakai 'dedah sana-sini'.. ada orang kata kita ni TAKDE HARGA DIRI sebab tayang free...

Bila kita bagi nasihat, ada orang kata "JANGAN SIBUK JAGA TEPI KAIN ORANG, BOLEH?!....."

Bila kita sindir-menyindir, ada orang kata "TAK RETI BAGI NASIHAT LEKLOK?.."...

Bila kita tolong buat kerja, ada orang kata "YANG SEBOK SANGAT NAK TOLONG BUAT KEJE ORANG LAIN NI WATPE!?"...

Bila kita tak tolong apa-apa, ada orang kata "APSAL PEMALAS SANGAT NI? NAK TOLONG PON SUSAH?"..

Dan sebenarnya ramai orang lain tak berpuas hati dengan diri kita. Apa yang kita buat semua salah. Semuanya tak betul di mata mereka.. Kalau buat salah sudah tentunya salah, tetapi jika buat baik pun masih ada yang mengata.. ingat pesanan ini :- Keputusan yang kita ambil, langkah yang kita mula.. perkara pertama yang perlu kita fikirkan ialah pandangan Allah SWT terhadap kita.. bukan pandangan manusia



p/s : konklusinya ialah jangan mengata org kalau diri pn ntah kemana :) 
selamat berbahagia yaww !


=== Wassalam ===

La Tahzan ~~> 2 = Yang Lalu Biarlah Berlalu :)

=== Assalamualaikum Reader(S) ===

#sharingiscaringyaww.. :)

Mengingati masa lalu dan menghadirkan kembali dalam kehidupan kita sekarang, kemudian bersedih di atas kedukaan dan kegagalan di dalamnya merupakan suatu tindakan yang bodoh dan gila. Itu sama ertinya dengan  membunuh semangat, membunuh harapan dan menghalangi orang untuk menjalani kehidupan seaadanya. 

Bagi orang yang berfikir, peristiwa masa lalu akan dilipat dan tidak akan dilihat kembali. Kita harus mengurung dan melupakannya di dalam penjara hati dan mengikatnya dengan tali yang sangat kuat agar ia tidak dapat keluar melihat cahaya. Kerana bagaimanapun, berbagai peristiwa tersebut hanya sebahagian dari masa lalu dan sekarang semuanya telah berakhir.

Dengan demikian, tidak ada lagi kesedihan, kedukaan dan kegagalan lain. Semuanya tidak akan dapat berulang dan hidup kembali kerana ianya memang sudah tiada.

Janganlah kita hidup dalam mimpi-mimpi buruk masa lalu atau di bawah bayang-bayang kesedihan masa lalu. Angkatlah diri kita dari fantasi tersebut. Apakah kita menginginkan berbagai musibah dan pengorbanan tersebut berulang lagi??? Apakah kita mengharapkan matahari kembali ke tempat asalnya, bayi ke perut ibunya dan air mata kembali ke dalam kelopak mata padahal semuanya hanya akan mengalirkan kembali air mata kita???

Dengan kembali ke masa lalu bererti anda akan merasakan keresahan. Masa lalu tak ubahnya seperti api yang membakar dan melemparkan diri ke api masa lalu dan hal tersebut merupakan keadaan yang sangat menyedihkan, sekaligus menakutkan.

Membuka kembali lembaran masa lalu hanya akan merosakkan suasana yang ada dan mensia-siakan perjuangan yang selama ini sudah dilakukan. Allah telah mengingatkan kita dengan umat masa lalu serta apa yang telah mereka perbuat:
Itulah umat yg telah lalu... (Al-Baqarah:134)

Semuanya telah berlalu dan tidak akab berulang kembali. Dan tidak ada manfaatnya memutar roda sejarah sekadar untuk melukiskan bencana pada zaman itu.

Orang yang berusaha kembali ke masa lalu adalah tidak ubah seperti orang yang menggiling tepung padahal dirinya sendiri tergiling di dalamnya. Ada ungkapan nenek moyang kita dahulu yg patut direnungkan oleh org yg menangisi masa lalu:
"Janganlah kalian mengeluarkan mayat2 itu dari kubirnya."

Dalam sebuah riwayat diceritakan, bahawa terdapat segolongan org yg mengerti bahasa binatang.
Orang2 tersebut bertanya kpd keldai: " Mengapa engkau tidak mahu merenungi apa yg berlalu?" 
Keldai itu menjawab: "Kerana aku tidak suka kebohongan."

Bencana dpt menimpa apabila kita lemah menghadapi masa kini & menyibukkan diri dgn masa lalu. Kita menyia-nyiakan keindahan istana yg kita miliki & mempertaruhkan semuanya demi sebuah penampilan masa lalu yg telah usang. Padahal, seandainya seluruh manusia & jin bersatu untuk mengembalikan semua hal yg telah berlalu, nescaya mereka x akan mampu melakukannya, kerana pada dasarnya semuanya mustahil 

Manusia sebenarnya tidak perlu melihat masa lalu dan memalingkan wajahnya ke belakang kerana angin akan terus berhembus ke depan, air mengalir ke depan dan setiap kalifah akan berjalan ke depan. Oleh itu, janganlah menyalahi sunnah dan hukum kehidupan... 


p/s: don u ever look back :)

=== Wassalam ===

Thursday, October 6, 2011

CUTICUTICINTA!~

=== Assalamualaikum Reader(S) ===


hOOrayyy !!~~ fiey dah start cuti dah mulai today !~
cuti ape ? cuti semester larh ! kan fiey tengah study kat UiTM skrg ni . hee
sooo abess la dunia semester 3 SESI Mei-Oktober2011...
tapi yg terase sgt cuti coz sem ni dapat cuti panjang sgt2 berbanding sebelum ni . 
free dari segale-galenya yg membelenggu .
just duq umah makan tido makan tido jer la . haha
hajat nak cari keje . tapi tengah mencuba (xdapat lagi) huhu .
ape2 pommm . jooommm!!!~~ kite enjoyyy!!~~
kawan2 kat luar sane yg dapat cuticutimalaysia 2 harap ambil peluang ni dgn sebaik mungkin yeah !~
fiey xdapat nak join sekaki . almaklumlah fiey xmacam korang yg sgt baik hati !~hahaha.
mengharapkan cuti ni xdganggu oleh penyangak2 bebas yg suke ludah org tepi jalan sesuka hati dye jer .
*ayat aku rude ker hah.! hee*

mengharapkan cuti panjang!

p/s: kpd org2 berkenaan ; selamat bercuti !~

=== Sekian . ===

La Tahzan ~~> 1 = Merenunglah & Bersyukurlah !

=== Assalamualaikum & Nytes Reader(S) ===

#Sharingiscaring =)

Setiap manusia seharusnya selalu mengingati nikmat yg Allah kurniakan kpd anda. Kerana nikmatNya meliputi dari hujung rambut hingga ke bawah kedua telapak kaki, kesihatan badan, keamanan negara, hutan belantara, udara & air serta masih banyak lagi lainnya adalah nikmat yg telah diberikan Allah kpd anda.
..sekiranya kalian menghitung-hitung nikmat Allah, nescaya kalian tidak akan dapat menghitungmya... (Ibrahim: 34)

Demikian besar nikmat Allah yg telah dianugerahkan kpd anda. Dunia ini, beserta apa yg ada di dlmnya telah diciptakan Allah untuk anda, tetapi anda x pernah menyedarinya; anda menguasai kehidupan, tetapi x pernah mengetahuinya.
... Dia telah memberikan nikmat2Nya secara sempurna kpd kalian, baik zahir mahupun yg batin... (Luqman: 20)

Anda telah diberi sepasang mata, satu lidah, 2 bibir, 2 tangan & 2 kaki.
Maka nikmat Tuhan kalian yg manakah yg layak anda dustakan? (Ar-Rahman: 13)

Apakah anda mengira bahawa, berjalan dgn kedua kaki itu merupakan sesuatu yg biasa, padahal masih byk manusia lain yg x mempunyai kaki? Apakah anda mengira bahawa berdiri tegak di atas kedua betis itu merupakan sesuatu yg mudah, padahal masih byk manusia lain yg kehilangan kedua2 betisnya? Apakah anda merasai nikmatnya tidur dengan memejamkan kedua2 mata sementara masih banyak manusia lain yg x dpt tidur kerana sakit yg mengganggunya? Pernahkah anda merasa nista ketika anda menjamu makanan yg lazat & minuman yg sejuk sementara masih banyak org lain yg x dpt makan & minum hanya kerana penyakit yg mereka deritai?

Renungkanlah! Betapa besarnya fungsi pendengaran, dimana Allah menjauhkan anda dari ketulian; penglihatan anda akan terhindar daripada kebutaan; & ingatlah kulit anda yg cantik yg terhindar dr penyakit gatal & kudis. Perhatikanlah juga fungsi otak anda! Allah telah memberikan kesihatan aqal sehingga terhindar dr kegilaan yg menghinakan. Apakah anda ingin menggantikan mata anda dgn emas sebesar gunung Uhud? Inginkah anda menjual pendengaran anda seharga perak 1 bukit? Apakah anda mahu membeli istana2 yg menjulang tinggi dgn lidah anda, namun anda bisu? Apakah anda mahu menukar kedua2 tangan anda dgn butiran2 permata & berlian, tetapi tangan anda kudung?

Anda sebenarnya telah meraup kenikmatan yg tiada terhitung & kesempurnaan tubuh badan, tetapi sayangnya anda x menyedarinya. Bahkan, anda hidup dlm ketidakpastian & terperangkap dlm kesedihan, padahal anda masih memiliki roti yg segar untuk disantap, air yg segar untuk diteguk, dapat tidur dgn nyenyak & kesihatan anda yg stabil.

Anda seringkali memikirkan sesuatu yg telah hilang, sehingga anda lupa mensyukuri apa yg ada di hadapan anda. Anda merasa sedih kerana kekurangan material, padahal anda masih memiliki kunci kebahagiaan, memiliki setompok kebaikan, kenikmatan, & masih banyak yg lainnya. Oleh kerana itu, RENUNGKANLAH & BERSYUKURLAH!
Pada diri kalian juga terdapat tanda2 kekuasaan Allah. Apakah kalian x memperhatikannya? (Adz-Dzariyat: 21)

Lihatlah diri anda, keluarga, tempat tinggal, pekerjaan, kesihatan, sahabat, dunia sekeliling anda. & janganlah termasuk di dalam golongan :
Mereka mengetahui bahawa semua nikmat yg ada berasal dari Allah, tetapi mereka mengingkarinya... (An-Nahl: 83)



p/s : Merenunglah & Bersyukurlah ! :)

=== Sekian & Wassalam ===

Tuesday, October 4, 2011

La Tahzan :)

BUKU YANG TERLARIS DI MALAYSIA
Dr. 'Aidh bin 'Abdullah Al-Qarni
SIRI PENYEJUK HATI

La Tahzan
JANGAN BERSEDIH
Don't Be Sad
Setelah Kesulitan Pasti Ada Kemudahan



YA ALLAH

Firman Allah SWT di dlm surah Ar-Rahman, ayat 29:
Semua yg ada di langit & di bumi selalu memohon kepadaNya. Setiap waktu ia berada dalam aktivitiNya.

Apabila laut bergelombang, ombak bergelora, & angin bertiup kencang, semua penumpang kapal akan berteriak: "Ya Allah!"

Apabila seseorang tersesat di tengah padang pasir, kenderaan menyimpang jauh dari laluannya; para kafilah merasa kebingungan menentukan arah perjalanannya, mereka akan berseru "Ya Allah!"
Apabila tertimpanya musibah , bencana melanda & berlakunya tragedi, ia akan menyebut "Ya Allah!"

Apabila berbagai usaha x mampu menyelesaikan, setiap jalan terasa terhimpit, harapan terhenti, & semua jalan pintas telah buntu, mereka akan menyeru: "Ya Allah!"

Apabila dunia terasa sempit disebabkan himpitan persoalan hidup & jiwa terasa seolah tertekan oleh bebanan kehidupan yang harus dipikul, mereka akan menyeru; "Ya Allah!"

telah kukhabarkan kepadaMu
segala hal seperti cercaan
pekat & wajah waktu lebih gelap berdebu.
lalu kupanggil jelas namaMu
di waktu Subuh menanti
& setiap fajar menyinsing
selalu terdengar namaMu terucap.
  
Hanya kepadaNya sahaja yg layak dipanjatkan kalimah2 yg indah, doa yg ikhlas, bisikan yg jujur, air mata yg menitis penuh keikhlasan & keinsafan, & ratapan derita yg membingungkan .
Hanya kepadaNya kedua telapak tangan dihulurkan setiap kali menjelang Subuh, iaitu tangan2 org yg memerlukan pertolonganNya & tatapan mata hamba yg penuh harapan, & segudang benak yg bertanya tentang banyak peristiwa.

Ketika lidah bersenandung menyebut namaNya memohon, mengharap & memanggil. dengan menyebutNya, di mana hari akan menjadi damai, jiwa akan terasa tenang, perasaan menjadi tenteram, saraf x lagi menegang, aqal menjadi sejuk & keyakinan menjadi mantap.

Allah Maha Penyayang terhadap hambaNya. (Asy-Syu'ara':19)
Allah: Sebaik2 nama, susunan huruf yg paling indah, ungkapan yg paling tulus, & kata yg paling bernilai.

...apakah kamu mengetahui ada sesuatu yg setara dgn Dia? (Maryam:65)
Allah: BagiNya segala kekayaan & keabadian, kekuasaan & kekuatan, keagungan, kemampuan & kebijaksanaan.

... milik siapakah kekuasaan pada hari ini? (Kekuasaan) hanyalah milik Allah Yang Maha Esa dan Maha Perkasa (Ghafir: 16)
Allah: BagiNya kebijaksanaan, pertolongan, keringanan, bantuan, cinta dan kebaikan.

Apapun nikmat yang kalian terima, semuanya berasal dari Allah. (An-Nahl:53)
Allah: Sang Pemilik segala keagungan , kebesaran, kewibawaan dan keperkasaan.

Sekalipun kulukiskan keagunganMu dalam goresan
sebagai tanda kesucian yang mempererat jiwa
Engkau tetap yang teragung
dan tempat segala yang bermakna.
Ya Tuhan, hanya pada keagunganMu
segalanya terasa lapang.
Ya Allah, gantikanlah penderitaan ini dengan kesenangan , balasan kesedihan sebagai hal yang menggembirakan, dan hilangkanlah perasaan takut ini kepada ketenteraman .
 Ya Allah , sejukkan gelora hati dengan salji keyakina, dan padamkan gelojak api jiwa dengan air keimanan.
Ya Allah, berikanlah rasa mengantuk sebagai kenyamanan bagi mata yang tidak dapat pejam.
berikan rasa damai bagi jiwa2 yg resah ini suatu kedamaian, dan berikanlah dgn kemenangan yg nyata.
Ya Allah, Tunjukkanlah penglihatan ini menuju cahayaMu; bimbinglah kesesatan ini ke arah jalanMu dan bimbinglah kesesatan ini ke arah jalanMu, dan bimbinglah org yg tergelincir menuju petunjukMu.
Ya Allah, lenyapkan segala keraguan dgn cahaya mentari di ufuk timur. Hancurkan segala kebatilan yg bersarang di dlm perasaan dgn secerah sinar kebenaran. Hapuskan segala tipu daya syaitan dgn pertolongan bala tenteraMu.

p/s: sebenarnya ak terdetik bace buku ni da lame tapi ni baru aku ade masa untuk membacanya :)

Tuesday, September 20, 2011

Rumah Terbuka Puan Wan Rozita :)

Assalam .

Tarikh : 18 September 2011
Masa : 2 PM - 3.30 PM 
Tempat : Rumah Puan Wan Rozita .

okeyh . kali ni ak nak share sikit gambar je la mase rumah terbuka tue . 
tanak cakap panjang2 . :) smile uollss :)














thanx 2 Madam Wan Rozita cz jemput kitorang .

p/s : tak tau nk cite ape . hee . just letak photo je .

Study Week K.A.M.I.

Assalam Reader(S) .
H.A.H.A. Production mempersembahkan !~

beraya d rumah hanim ~!~~!~!~!

Assalam Reader(S) yg dikasihi sekalian . (cewaahh ayat . xley blaaaa . huahaha)

okey . hary ni nak cite sal vacation yg dlaksanakan
pada 16/9/2011-17/9/2011
masa 8 malam - 8 malam . haha
selama 24 jam sahaja . lebeh kurang 1 malam 1 hari . hee
bertempat di rumah Hanim d Marang .

bertolak dari Kolej Kerawit lebey kurang pukul 8pm .
perjalanan mengambil masa 20 minit tambah tolak .
dalam perjalanan cari keropok lekor n makan dalam keta . haha
sampai jer rumah Hanim , masuk bilik . wat pentadbiran diri .
then makan malam . dengan : nasi + pajeri nenas +  gulai kawah + sayur kangkung goreng .
kitorang bla bla bla dalam bilik . Hani kecundang dalam bilik lebey kurang pukul 10 malam .
kitorang p supper with mum Anim dengan air tea n keropok lekor sambil tengok Televisyen .
lepas 2 bla bla bla lagi n sleep...

bangun  pagi . gosok gg . cuci muka . teros mandi . pakai baju . makan nasi . pegi derakk . senang hati . lalaalallalalalaal
sarapan pagi : nasi lemak :)

Antara snapshoot yg berjaya drakamkan ketika kitorang menggila .
*saya nak bear camni la awak . bleh ?*

wif honey :)

wif them .

then kami p pusing2 1 bandar KT bandar Marang .

pusing d sawah laa . jumpa lembu yg nak interframe .

then p rumah Tok Hanim . dalam musim raya laa katakan . hee .

siap dapat duit raya lagi . hee

ronda2 cari ABC plak . tapi kedai tutup :(
then kami balik la balik . hmm .

makan tengahari : lempeng nyior + air gas .
makan lagi tengahari (pukul 3) : nasi + ikan goreng  + kuah sweet sour + gulai umbuk nyior .
minum petang : air tea +  ketupat + karipap (hanisya jer yg makan) sebab kami dah kenyang

then kami siap2kan diri nak pulang .
but b4 that kami bergambar kenang-kenangan :)


umi ni adik Anim :)

muka 'ceria' bila da sampai Kolej Kerawit Kesayangan . (KKK)

THE END !~ 

Anda2 sekalian boley la search n3 yg rumet2 saya wat . kira lain version laa . hee . 



p/s : macam nak pegi lagi je kat rumah Anim . Hee ,. Boley kan Anim ?

Wednesday, September 14, 2011

LafaZ yANg TersimpaN ! ~ U n I c :)

Luluh hatiku yang sayu
Menatap wajahmu tenang dalam lena
Kasih kuzahirkan laku
Sedangkan bibirku jauh dari lafaznya.

Dan raut tuamu Memberkas jiwaku
 Meredakan rindu Mendamaikan kalbu
Tak mungkin kutemu Iras sentuhanmu
Biarpun ku redah Seluruh dunia Mencari gantimu

choruss !~
Betapa sukarnya Menyusun bicara
Meluahkan rasa Menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah Hanya sekadar tingkah
Cuma ungkapan kebisuan Yang melindungkan
Kalimah rahsia

Masih ku biarkan waktu
Melarikan lafaz Kasihku padamu

Mengapakah sukar Menyusun bicara
 Meluahkan rasa Menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah Hanya sekadar tingkah
Cuma ungkapan bisu kalimah rahsia

Apakah yang hilang Andai dilisankan
Bait penghargaan Penuh kejujuran
Tak mungkin terlihat Cintaaa yang merona

Jika hanya renungan mata yang bersuara
Bukan atur kataaaaa

Tiada lagi ertinya pengucapan
Andai akhir nafas dihujung helaan
Sebelum mata rapat terpejam
Usah biar kehilangan
Menggantikan lafaz yang tersimpan

p/s : sedang asyik mendengar lagu ni :) love dis song very much !~
teringatkan org yg sudah tiada :(

STUDY WEEK + FINAL EXAM ! *thumbs up !

ASSALAMUALAIKUM ( ikut sunnah nabi . hee )

hye ! bersua kembali , hee . 
rase gila lagi dalam kepala memikirkan pasal test quiz yg dah lepas segala bagai .
huhu . ak ase nak melarikan diri dari semua ni . hmm .
tapi apa dayaku . aku hanya seorg pelajar yg perlu menghabiskan sisa2 kehidupan dengan belajar .
start esok , mulalah struggleku .  huhu
start esok , study weekku . bermakna,
start esok , aku dah dekat dengan finalku. 
wargh !!!
okeyh ! study week aku mula 14/9/2011 hingga 18/9/2011 .
study week ni laa aku nak struggle abis2an .

FINAL EXAM
19/09/2011 (MONDAY) ~ BEL311 ~ 2.15-5.15pm ~ BLOK B 1-3
24/09/2011 ( SATURDAY) ~ CTU231 ~ 9.00-11-00am ~ DEWAN UTAMA
25/09/2011 (SUNDAY) ~ FAR200 ~ 9.00-12.00pm ~ DEWAN UTAMA
26/09/2011 (MONDAY) ~ MGT162 ~ 9.00-12.00pm ~ DEWAN UTAMA
29/09/2011 (THURSDAY) ~ MAF220 ~ 9.00-12.00pm ~ DEWAN UTAMA
04/10/2011 (TUESDAY) ~ LAW240 ~ 9.00-12.00pm ~ DEWAN AKADEMIK

okeyh ! wish me luck ya!~
and at da same time i wish all of my fren can do their best in da final and all of us can get DL next sem . insyaallah !~ if god willing !~
lets goo study everybody .

P/S : dengar lagu berdua bersatu bile xde semangat  ! <3 forteen !